Torentje Woordsesteeg, Wijchen

De opdrachtgevers wilden van het torentje aan de Woordsesteeg een volwaardig gastenverblijf maken. Het torentje was in zo’n staat dat er flink wat werk nodig was. Na een grondige oriëntatieperiode gingen we aan de slag met de werkzaamheden.

Aanpassingen in kapconstructie, gevel en fundament

De opdrachtgevers begonnen met het injecteren van het gemetselde fundament om optrekkend vocht tegen te gaan. Vervolgens namen wij de kapconstructie, gevel en het fundament onder handen. Eerst werd de rieten kap verwijderd, waarbij bleek dat de kap op sommige plekken ernstig was aangetast door houtworm, boktor en schimmel. Onze timmerlieden vervingen deze delen voordat de rietdekker aan de slag ging met het aanbrengen van nieuw riet. Ook werd er een dakraam geplaatst, wat zorgt voor extra ventilatie en daglicht in de slaapkamer.

Het fundament werd rondom uitgegraven en voorzien van beton om toekomstig optrekkend vocht te voorkomen. De gevel kreeg traditionele kozijnen met roedes en HR++ beglazing. Daarnaast isoleerden we de buitengevel met EPS (tempex) en cementgebonden stukadoorswerk. Deze isolatie zorgt ervoor dat het condenspunt naar buiten wordt verlegd, wat het binnenklimaat verbetert. De kapconstructie is geïsoleerd met Isovlas in combinatie met een dampremmer.

Aanpassing van technische gedeelte

Voor de technische voorzieningen gebruikten we de cv-ketel van de woning voor het tapwater. Via een mantelbuis zijn de woning en het torentje nu met elkaar verbonden. Verwarming en koeling wordt centraal geregeld met een geplaatste wandmodel airco. De badkamer kreeg nieuw leidingwerk en alle bestaande elektra is aangepast en voorzien van randaarde voor extra veiligheid.

Afbouw

We isoleerden de kap en brachten gipsplaten aan. Deze werkten we af met sausklaar stukadoorswerk. De opdrachtgevers namen zelf de stoffering en het schilderwerk voor hun rekening. Wij zorgden voor nieuw sanitair en tegelwerk in de badkamer.

Het was een flinke klus gezien de grootte van het torentje, maar het resultaat mag er zijn. Het is nu een uniek gastenverblijf geworden. Laat de gasten maar komen!


In detail

Wat er vooraf ging